Buraya reklam eklenecek

30 Ağustos 2011 Salı

Yeni Radyoterapi teknikleri fayda sağlar mı?

Babamın sağ akciğerinde 5 cm tümör tespit edildi. lenf bezlerinde 1 cm ve 7 milimetre nodül oluşmuş. Beyin ve kemiklerinde metastaz var. Beyindeki tümör 10 gün, leğen kemiğindeki tümör de 5 gün ışınlandı. Babam yeni ışın tedavisi tekniklerinden yararlanabilir mi?

CEVAP: babanızın küçük hücreli dışı akciğer kanseri olduğunu tahmin ediyorum. Kemik ve beyin metastazı olduğu için 4’te. Beyindeki tümör tek noktada ve 3 santimin altındaysa cyber knife denilen şey fayda sağlayabilir. Kemiklerde kırılma ihtimali varsa ve ağrı çoksa kemiklerde ışınlanabilir. Kemik güçlendirici tedavi şart.ağrıları dindirmek, beyin lezyonlarına bağlı denge sorunlarını düzeltmek, nefes darlığını azaltmak mümkün.hastanın diyeti de çok önemli. Kilo kaybı olmasa ilaçlar da faydalıdır. Babanız beslenme önerilerim şunlar:

1- Kilo kaybınız varsa meyve suy için. Özellikle portakal ve havuç suyu kilo almanızı sağlar.

2- Kemoterapiye bağlı kabızlık sorunu ortaya çıkacaktır. Hurma, kuru kayısı, kuru kara erik kabızlığı önleyebilir.

3- Bol bol kırmızıturp ve tere yiyin.

4- Arpa, esmer buğday ve bulgur tüketin.

5- Zerdeçalı unutmayın. Eğer tadını sevmiyorsanız tabletini kullanın.

6- Karaciğer enzimlerinde bozukluk olursa deve dikeni sütü kapsülü tedaviye yardımcı olur.

7- Enfeksiyonlara karşı çok dikkatli olun. Kan tablonuzu sıkı takip ettirin. Kemoterapi gördüğünüz sürece kan sayımlarınızı mutlaka yaptırın. Çünkü kandaki değişiklikler sizi tehlikeli bir kan düşüklüğü tablosuyla baş başa bırakabilir.

8- Kansızlık olursa doktorunuz kan verebilir. Kan tablonuzu düşürmemek için haftada 2 kez kırmızı et, 1 kez karaciğer ızgara ve her gün kara üzüm, pekmez, ıspanak, pazı, semizotu, maydanoz gibi kan yapıcı gıdaklar tüketin.

0 yorum:

Yorum Gönder