Buraya reklam eklenecek

30 Ağustos 2011 Salı

Çobançantasının Faydaları

  1. Çobançantası Çayı, şiddetli adet kanamalarında, alışılmış tarihten 8-10 gün önceden başlayarak, günde 2 bardak bitki çayı içilir. Bu çay, ergenlik çağındaki adet kanamalarını düzenlemek için de kullanılır. Menopoz dönemindeki her kadın, 4 hafta boyunca günde 2 bardak içmeli, 3 hafta ara verdikten sonra devre devre yinelemelidir.
  2. Bebek emziren genç anneler, memeleri şiştiğinde bir süzgecin içinde buğuda pişirdikleri bitkiyi iki bez arasına yerleştirerek, kompres biçiminde uygulayabilirler. 
  3. Çobançantası ve kırkkilitotu eşit karışımından hazırlanan ve günde 2 bardak içilen çay da, böbrek kanamalarında özellikle önerilir. Ama çobançantası (Ökseotu gibi), kan dolaşımını da düzenleyen bir bitkidir ve alçak tansiyonda olduğu kadar yüksek tansiyonda da önerilir. Ökseotu çayı gece boyunca soğuk suda bekletilerek demlendiği halde, çobançantası çayı haşlanarak demlenir. Tansiyon normale dönene kadar, günde 2 bardak çay içilebilir. 
  4. Çobançantası yine öksürükotu gibi, Dölyatağı (Rahim) kanamalarında da etkili bir iyileştirme gücüne sahiptir. Bu tür hastalıklarda da çay, rahatsızlık sona erdiğinde bırakılmalıdır. 
  5. Bu çok değerli bitki, yüzeysel kas yapısı hastalıklarının ve iç organ kasları gevşekliğinin tedavisinde çok önemli bir yardımcıdır. Eğer kas erimelerinde hiçbir çare bulunamıyorsa, bu bitki kullanılabilir. Aşağıda tarif edildiği şekilde hazırlanan çobançantası tentürü ile hasta organ günde birkaç kere ovulur ve içten de, günde 4 bardak Arslanpençesi Çayı içilir. 


UYARILAR: Çobançantasının bilinen bir yan etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Kullanım Biçimleri:

Çay Hazırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu (200gr) kaynar suyla demlenir (kaynatılmaz), 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda özel olarak belirtilen dozlar dışında genel olarak günde 2-3 bardak yeni demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilir.



Buğu (Buhar) Kompresi: İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki, içine su kaynayan bir kabın üstündeki süzgece koyulur ve kapağı kapatılır. Buğuda yumuşayan bitkiler bir bezin arasına yerleştirilerek, hasta bölgeye uygulanır.

Çobançantası Tentürü: Bir cam şişeye veya kavanoza 50 gr ince kıyılmış kuru bitki koyulur, üstüne 1,2 litre (6 orta boy su bardağı) kanyak, votka, 35 derecelik etil alkol veya elma sirkesi (%4-6) ilave edilir (Hangisini tercih ediyorsanız). Kavanozda en az 3-4 parmaklık çalkalama alanı kalmalıdır. 14 gün boyunca hergün çalkalanarak güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir. Süre sonunda birkaç defa ince, temiz bir tülbent veya ince bir süzgeç yardımı ile süzülerek, koyu rekli şişelerde saklanır.


ÇOBAN ÇANTASI (Capsella bursa-pastoris)



Familyası: Curuciferae

Drog Adı: Bursae pastoris herba

Latince: Capsella bursa-pastoris

İngilizce: Mother's heart

Almanca: Hirten taschelkraut

Türkçe: Çoban Çantası, Çıngıldaklı ot, Çıtlık



Morfolojik Özellikleri:

Kültür arazilerinde, açık alanlarda 2000m. rakıma kadar doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. 4-50cm boyunda ve otsudur. Yol kenarlarında, çayırlarda, tarlalarda, hendeklerde, bayırlarda ve sebze bahçelerinde bu çok değerli bitki, rahatsız edici yabani bir ot olarak bilinir. Yaprakları düzensiz dişli ve parçalı olup karahindiba da olduğu gibi açılmış bir gülü andırıp sapın dip kısmında bulunur. Meyveler sapın üzerinde, normal duruşta çoban çantasına benzemektedir. Çiçekleri beyazdır.



Toplanması ve Kurutulması:

Mart- Ekim ayları döneminde tekrarlanan bir sistemle çiçeklenir. Toplama için en uygun dönem çiçek açma zamanı yani ilkbahar dönemidir. Güneşin olduğu günlerde gün ortasında köküyle beraber sökülerek ve demetlenerek kurumaya bırakılır. Kuruma şekli; bitkiler buruşuncaya kadar güneşte daha sonra ise gölge ve havadar bir yere asılmak üzere alınır. İyice kuruduktan sonra ince olmak üzere kıyılır ve hava olabileceği kaplarda saklanır.



Kullanıldığı Kısımlar:

Kurutulmuş çiçekleri ve dalları tıbbi amaçlı kullanılır.



Kimyasal Özellikleri:

Çobançantası bitkisinin içerdiği kimyasal maddeleri; Flavonlar, bolca potasyum, kanamayı durdurucu peptit ve saponinlerdir.



Tıbbi Etkileri:

Çoban çantası bitkisi; burun, mide, bağırsak, düzensiz döl yatağı(rahim), durdurulamayan kanamalar ve şiddetli adet kanamaları için kullanılan tıbbi bir bitkidir. Ayrıca ergenlik dönemindeki düzensiz adetler için de kullanılır.

Menopoz döneminde olan bayanlar ve emzikli annelerin göğüs sertliği için de kullanıldığı bilinmektedir.

Böbrek kanamaları, yüksek ve düşük tansiyon, yüzeysel kas yapısı hastalıkları ve iç organ kasları gevşekliğinin tedavisinde önemli yardımcıdır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendirir.

Çoban çantası bitkisinin dâhilen kullanımlarında gösterdiği tıbbi etkiler; atar damar tazyikini düşürür, rahim kaslarındaki zayıflığı kuvvetlendirir, kan damarları çevresini büzer. Tıbbi etkilerinin arasında akciğer kanamaları da dâhildir. Böbrek kum ve taşlarını dökmede faydalıdır. Deveran bozukluklarına iyi gelir ve ishal kesici, idrar artırıcıdır. Ayrıca karaciğer şişmesine de iyi gelir.

Kan damarlarını büzme özelliği gösterdiği için basur ve varis gibi hastalıklarda da faydası görülür.

Şiddetli kanamalara karşı kullanılmasını sebebi de; kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmasıdır.

Bu tıbbi bitkinin haricen kullanımlarında ise; kadınların kasık çatlamalarında, variste, şişmiş damar tedavisinde dıştan ovma sureti ile kullanılır. Kanlı basurda oturtma ile kullanılır.





Reçeteleri:
  • Kanamaları kesmek için; 4 bardak soğuk suya 3 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur 8 saat bekletilir süzülür ve günde bir bardak olmak üzere tüketilir.
  • Veya 4 bardak kaynar suya 3 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur, 10dk. bekletip süzülerek günde bir kez tüketilir.
  • Menopoz döneminde adetten kesilen bayanlar için; 4 hafta boyunca günde 2 bardak çoban çantası çayı içilmelidir, daha sonra ise 3 hafta ara verilmeli ve tekrar içmeye devam edilmelidir. Bu şekilde menopoz dönemi sıkıntılarından kurtulunmuş olunur.
  • Böbrek ve idrar torbasındaki iltihaplar için; çoban çantası bitkisi hatmi bitkisi ile beraber haşlanıp içilmelidir.
  • Adale gevşemesi, rahim ve bağırsak düşmesi için kullanılacak preparatlar ise; çoban çantası bitkisi aslanpençesi çayı ile karıştırılıp içilmelidir. Bu tedavi esnasında günde 4 bardak aslanpençesi çayı içilmelidir.



Uyarılar/ Önlemler: Çoban Çantası bitkisinin herhangi bir yan tesirinin olmadığı bilinmektedir. Fakat gebelik (hamilelik) dönemince kullanılmaması önemle dikkat edilmelidir. Tedavi amaçlı preparatlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 

0 yorum:

Yorum Gönder