Buraya reklam eklenecek

27 Eylül 2011 Salı

Biberin Faydaları

Sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş veya kurutulmuş acı kırmızı biber sağlığımız için önemli bir yere sahip olabilir. Acı kırmızı biberde bulunan "kapsaisin" (capsaicin) adlı maddenin sağlığa bir çok olumlu etkisi bulunmuştur. Kapsaisin diğer kırmızı ve yeşil biberde de bulunur ancak en fazla kırmızı acı biberde bulunduğundan acı kırmızı biber yenilmesi tavsiye edilmektedir. Çok acı ve bioaktif olan bu maddenin biberdeki oranı arttıkça biberin de acılığı artar.

Biberde kapsaisin haricinde sağlığımız için gerekli olan C vitamini, potasyum ve beta-karoten de bolca bulunur. Aynı zamanda sağlık faydaları olan kırmızı , portakal gibi renkleri veren birçok karotenoid yapıdaki pigmentleri (renk vericiler) de içerir.

Dikkat:Çok fazla ve sürekli acı biber tüketmek sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle aşırıya kaçmadan yemeklerimize katmak daha sağlıklı olacaktır.

Sağlık koşullarına dikkat edilmeden kurutulan ve depolanan kırmızı biberlerde aflatoksin (küf toksini)adı verilen sağlığa zararlı bir madde oluşur. Özellikle piyasadaki kırmızı pul biberlerde yapılan denetimlerde aflatoksin oranı çok yüksek örneklere rastlanmıştır.

 Ülkemizde tüketilen kırmızı toz ve pul biberlerde aflatoksin önemli bir sorundur. Bu nedenle güvenilir kaynaklardan alınmasına dikkat edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder