Buraya reklam eklenecek

1 Ağustos 2011 Pazartesi

"Mesleğinizden Memnun musunuz mimi"

Eminim ki bloglarımızı okuyan ve üniversite sınavına hazırlanan bir sürü izleyici vardır.Ve o zamanlardan hatırladığım en net şey de,meslekler hakkında yeterli bilgiye ulaşamamaktı.Dersanedekiler anlatır ederlerdi ama işin içindeki birinden dinlediklerimiz hep daha yararlı olurdu.Düşündüm ki blog dünyasında bir sürü avukat,mühendis,öğretmen,kimyager vs var,bir kısmımız hala okuyoruz bir kısmımız ise çalışma hayatındayız,mesleğimizle ilgili güncel bilgileri verebilecek insanlarız ve bu konuda aklı karışmış gençlere bir fikir verebiliriz.Kendim de tıp fakültesiyle ilgili birkaç yorum aldım ve diyorum ki sevgili bloggerlar,isteyen herkes mesleğiyle ilgili bir tanıtıcı yazı yazsa nasıl olur?İnşallah fikrim sizlere güzel gelir,ben şahsen bu yazımda kendi bölümüm tanıtacağım.



Tıp fakültesini kazanmak?

Aldığım sorulardan biri de buydu.Nasıl kazandın?Açıkçası çok çalışan biri değildim ama konuları günü gününe çalışma gibi bir özelliğim vardı.Benim için konuyu anlamak çok önemliydi çünkü zor anlar ama bir kere anladım mı o konuyla ilgili her soruyu çözer hale gelirdim.Dersaneye değil de ,adı sanı bilinmeyen ama evimin hemen alt katında olan bir etüt merkezine gittim ben.Sınıf 5 kişiydi ve herkesin kapasitesi birbirinden farklıydı.Ama güzel ve eğlenceli bir ortam vardı.Yarış ortamı yoktu herşeyden önemlisi ki bu benim en tiksindiğim şeydir.Hocaların çiğ köfte bile yaptığını hatırlarım bize.:)İmkanı olan herkese de dersaneye gitmektense etüt merkezlerine gitmelerini öneririm.Bir de özellikle matematikten bol soru çözmelerini.


Tercihleri yaparken?

Tercihleri yaparken sadece istediğiniz meslekleri yazmaya özen gösterin ve gerekirse bir sonraki sene tekrar girin derim.En azından benim planım buydu.O sene olmasaydı,diğer sene şansımı zorlayacaktım.Yine olmazsa farklı meslekleri düşünecektim.Herkes 2. bir şansı vermeli kendine,hele ki aklındaki mesleği çok istiyorsa.Ben 8 adet tıp fakültesi yazmıştım.Ya 5.ye,ya da 6.ya girecektim.Puan olarak 5.ye çokr ahat giriyordum ama unutmayın ki önemli olan puan değil,bir önceki sene o üniversiteyi kaçıncı olan kişinin girdiği.Bu şekilde bakarsak ben 6. tercihime giriyordum ki öyle de oldu.


Şehir dışında okumak?

Tıp fakültesi yeni açılmış daha binası bile olmayan yerler dışında her fakültede okunabilir bence.Sırf Hacettepe,sırf Cerrahpaşa deyip de şansınızı kısıtlamayın boşuna.Cerrahpaşaya ilk gittikleri gün binayı görünce hayal kırıklığına uğrayan,Çapa'da okurken profları görmediğini söyleyen insanlar tanıyorum.Farklı şehir demek kötü üniversite demek değil çoğu zaman.Hatta fiziki koşulları daha iyi,hoca-öğrenci ilişkileri daha iyi olan bir üniversite anlamına bile gelebiliyor.Ama tabi ki kim istemez Çapa ,Cerrahpaşa'yı?Olursa ne ala,olmazsa da kasmayın kendinizi,şehir dışında okumanın insana kattıkları çok ama çok fazla.Aileden uzak 1 yıl,aile yanındaki 5 yıl kadar olgunlaşma demek.


Dersler?

Fakültelerin programları kendi içinde farklılık gösterse de genelde ilk yıl biyokimya,biyofizik,tıp tarihi,tıbbi biyoloji;2. yıl histoloji,anatomi,embriyoloji,fizyoloji;3.yıl patolojive dahiliye,mikrobiyoloji,pediatri,psikiyatri vs gibi bölümlerin dersleri alınır.Kimi üniversitelerde 3. sınıfta hafiften kliniğe inmeye başlanır.Biyokimya,histoloji,mikrobiyoloji ,patoloji ve anatominin labaratuar saatleri vardır.Histolojide mikroskopda cam bakarsınız,patolojide hem mikroskop hem de pies dediğimiz ameliyatta çıkarılmış doku ve organlar incelenir.Anatomi labında kadavra ve maketler incelenir.Mikrobiyolojide kültürler,gram boyama gibi şeyler,biyokimyada da çeşitli,benim bile hatırlamadığım yığınla testler yapılır.


Kadavrayla çalışmak?

Kadavralar genelde ölmüş,sahibi bulunamamış cesetlerden çıkar.Bildiğim kadarıyla belli bir süre bekletilirler.Gelen giden olmayınca da fakülteler alır.Kadavra yetmezliği nedeniyle çoğu yerde 1 veya iki kadavra vardır.Siz kesmezsiniz,asistanlar keser ve size anlatır.Formaldehitte bekletildikleri için hem artık maketleşmiş bir görüntüleri vardır, hem çok geniz yakıcı kokarlar.Ama korkutmazlar.Kadavraların yanında laubali davranmak hoş karşılanmaz,hoca görürse azarı yersiniz.Beni tıp yazmadan önceki en büyük korkum kadavraydı ama inanın beklediğim gibi kötü bir tecrübe olmadı.Aksine hiç etkilenmedim.


4-5-6. sınıflar?

4 ve 5 te klinik başlar.4'te dahiliye,genel cerrahi,pediatri,kadın doğumdan oluşan dört büyük staj dediğimiz stajlar alınır.5'de ise küçük stajlar yani ortopedi,kulak burun boğaz,üroloji,dermatoloji,göğüs hastalıkları,nöroloji,göz,fizik tedavi alınır.Stajlar bölüme göre değişmekle birlikte belli saat ders görülen,belli saat poliklinikte ,serviste asistanların yanında durulan,hoca vizitlerine katılılan,al bu hasta senin sen de bileceksin bu hastayı diye sizden hasta sunmanız beklenen ama hasta bakımı konumunda sorumluluk verilmeyen zamanlardır.6. sınıf ise internlük dönemidir.Sınav yoktur.Bölüm bölüm gezilir,genelde kan alınır,sonda takılır vs gibi basit işler yaptırılır.Yani aslında biraz hamallık yaparsınız.


Uzmanlık?

Herkes size bölümün ne diye sorar ,siz de herkese biz de bölüm seçme yok,6. sınıf bitince tıpta uzmanlık sınavı var,kazanırsan bölümün olur diye anlatırsınıx.6.sınıf bitince TUS'a girilir.Kazanılırsa asistanlığa başlanılır ,kazanılamazsa mecburi hizmete gidilir.

Mecburi hizmet?

Eğer asistanlığ kazanamadıysanız mecburi hizmete gitmek zorunludur.Gider istifa edersiniz vs. ama bir yerde çalışmaya başlamanız için yine mecburi hizmete atanırsınız.Mecburi hizmeti yapmadan özelde çalışamazsınız.Uzmanlık kazanıp,asistanlığınız bitince yine mecburi hizmete gitmek zorundasınız.Çoğu kişi e öğretmenler de atanıyor der size.Ama doktorluk dışında hiçbir meslekte mecburi hizmeti yapmadan özelde dahi çalışamama durumu yoktur.

Uzmanlıklar?

Uzmanlıklar cerrahi,temel tıp bilimleri ve dahili tıp bilimleri olarak 3 e ayrılabilir.Cerrahilerde göz,kbb,genel cerrahi,kalp ve damar cerrahisi,plastik ve rekonstriktif cerrahi,çocuk cerrahisi,ortopedi,kadın doğum vardır.Dahili bilimlerde dahiliye,pediatri,kardiyoloji,dermatoloji,fizik tedavi,infeksiyon vs vardır.Temel bilimlerde ise biyokimya,patoloji,histoloji ve embriyoloji,mikrobiyoloji vs vardır.Cerrahiler 5 yıl,diğerleri 4 yıldır.Aslında bir süre önce cerrahiler 6 yıl,diğerleri 5 yıldı ama değiştirildi.En yüksek puanlı yerler en az nöbeti olan ,en rahat yerlerdir.Göz,dermatoloji,fizik tedavi rehabilitasyon çok yüksek puanlıdır.Ama sanılanın aksine bir beyin cerrahisi,genel cerrahi,kalp ve damar cerrahisinin puanı düşüktür.Yavaş yavaş her bölümde yan dal olayı(yan dal uzmanlık sınavına girilir,2 yıl yan dal yapılır) başlamış olsa da en belirgin pediatri ve özellikle dahiliyede vardır bu.Dahiliye uzmanlığı alırsanız size bir de yan dal sorarlar.Gastroenteroloji,endokrin,romatoloji,hematoloji,onkoloji diye ayrılır gider burası.Ama artık dahiliye asistanlığının 3 yıl olacağı,üzerine 2 yıl zorunlu olarak yan dal yapılacağı diye bir söylenti var ama daha belli değil sanıyorum ki.


TUS dersanesi?

Şaka gibidir ama TUS sınavı içinde dersaneye gidilir.Bizim dönemin üçte biri 5. sınıftan itibaren dersaneye başladı,ben de dahil olmak züere.Dersaneye gitmeden kazanılır mı?Kazanılır,pek çok kazanan da vardır ama dersanenin rolü de inkar edilemez,çalışılacak zilyon tane şey dersanedeki hocalar sayesinde azalır,gerekli gereksiz yerleri söylerler.Bu arada dersane ücretlerinin 6-7 milyar gibi olduğunu,derslere profların,doçentlerin falan geldiğini söylersem,artık nasıl sektör haline geldiğini daha anlarsınız.

Yazımın devamını da daha sonra yazacağım lakin ders çalışmam lazım şu an.:)Bu mimimi mughetto,marjo,stildirektörü,justmakeup,suna,ceren bebişten vakti olursa çokoprenses,bubblebabe,çilliye ve yapmak isteyen herkese yolluyorum.Aklıma ilk gelenlerin ismini yazdım.Herkesi öpüyorum.:)

0 yorum:

Yorum Gönder