Buraya reklam eklenecek

24 Eylül 2011 Cumartesi

Kefir'in faydası

Kefir, yoğurt gibi tüm dünyada Türk buluşu olarak biliniyor ve yüzyıllardır tüketiliyor. Kefir, Türkçede ki keyif kelimesinden geliyor. Kafkasya da yaşayan halkların 100-130 yaşlarına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamalarının sebebi olarak gösterilen kefir, günümüzde pek çok ülkede tüketilmesine rağmen ülkemizde yeterince tanınıp, tüketilmediğinden üretimi sınırlı sayıda yapılıyor.

Hem sağlık açısından, hem de ekonomik yönden kefirin üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılması önem taşıyor.Kefir bitkisinin çok karışık bir mikrobiyolojik yapısı var. Boyutları 0.5-3 santim arasında değişen kefir; beyaz, beyaz-sarı arasında değişen renklerde ve küçük karnabahar, patlamış mısır görünümünde bir bitki. Bir süt içeceği olan kefir ise kültüre edilmiş, birçok sağlık unsurunu bileşiminde bulunduran, mayalanmış bir sütten oluşuyor.

Kefir içeceği, kefir tanelerinin süt içerisine katılarak sütün mayalandırılmasıyla elde ediliyor. Tadı ve aroması ayrana ve sulu yoğurda benzeyen kefirin hafif ekşi ve ferahlatıcı bir tadı bulunuyor.İçeriği çok zengin Gençlik iksiri olarak tanınan kefire bu ününü, içeriğindeki yararlı vitaminler ve mineraller veriyor. Kefirde bol miktarda A, D, E, B1, B12, K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, flor, fosfor ve selenyum mineralleri dengeli ve sentezlenmiş olarak bulunuyor.

İçimi ve hazmı kolay olan kefir, düzenli tüketildiğinde sağlığın korunmasına yardımcı oluyor. Kefir, hücre yenileme özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor. Vücut direncini artıran, sindirim sistemine yardımcı olan kefir, bağırsak sağlığını da koruyor. Vücuda enerji veren kefir, katkı maddelerine sahip enerji içeceklerine, içinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan doğal bir alternatif oluşturuyor.Kefir, her yaştan herkes tarafından tüketilebiliyor. Kafkas halkının çocuklarına su yerine kefir içirdikleri biliniyor.

Evde de yapabilirsiniz;
Yaklaşık 2 bardak taze süt konulan geniş bir şişeye demir olmayan bir süzgeçten geçirilen kefir taneleri konuluyor. Şişenin ağzı sıkı olmayan bir biçimde örtülüyor. 24 saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra kefir taneleri yine demir olmayan bir süzgeçten geçirilerek kefir içeceği elde ediliyor. Kefir taneleri, eğer tekrar kefir yapılacaksa sütün içerisine, yapılmayacaksa kendi kabına konuluyor.

Kefir ürünleri;Günümüzde kefirle pek çok ürün üretiliyor. Kefirden içeceğin yanı sıra tarhana, tereyağı, peynir, sabun da üretilip pazarlanıyor. Kefir bitkisinden yapılan en yaygın ürün, kefirin mayalandırılmasıyla elde edilen kefir içeceği. Kefir içeceğinin baharatçılardan süpermarketlere kadar ulaşan geniş bir yelpazede satışı gerçekleştiriliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder