Kalp ve damar sağlığımızı korumada ceviz yemek önemli bir yere sahip. Ceviz tekli doymamış yağlar açısından zengin olup bu oran % 15'dir. Daha önceki tekli doymamış yağlar yazımızda belirttiğim gibi bu grup kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır.Ceviz mükemmel bir omega-3 yağ asitleri (alfa linolenik asit kaynağıdır. Vücudumuz bu yağı kendisi üretemediği için dışarıdan besinlerimizle almak zorundayız. Günde 25 gram (yaklaşık 3-4 adet) ceviz yendiğinde, omega-3 günlük ihtiyacımızın %90 'ını karşılamış oluruz.Ceviz aynı zamanda çok iyi bir bakır, mangan ve triptofan (serotonin öncüsü bir amino asit) kaynağıdır. Günde 3-4 adet ceviz yendiğinde günlük mangan ihtiyacının %43'ü, bakır ihtiyacının %20'si, triptofan ihtiyacının ise %16'sı karşılanmış olur.Ceviz kalorisi yüksek bir besindir, 25 gr ceviz yaklaşık olarak 164 kaloridir. Kalorisinin yüksek olması sebebiyle aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekir.
Beslenmemize cevizi eklemek kalp ve damar sağlığımız için önemli bir adım olacaktır. İçerdiği tekli doymamış yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığına etkileri oldukça faydalıdır. Düzenli ceviz tüketildiğinde; kandaki toplam kolestrol, gereğinden fazla olduğunda tehlike yaratan kolestrol (LDL) ve lipoprotein a (Lp (a)) (kanda pıhtılaşmaya sebep olan bir başka lipoprotein) düzeylerinin düştüğü gözlenmiştir
Omega-3 yağ asitlerince de zengin olması cevizin kalp dostu olmasında bir başka önemli etkendir. İyi kolestrol (HDL) ve gereğinden fazla olduğunda tehlike yaratan kolestrol(LDL) oranını kalp sağlığı yönünde iyileştirir.
Protein yapı taşlarından biri olan l-arginin adlı amino asitçe de cevizin zengin olması, kalp sağlığını korumaya faydalıdır. Polifenoller açısından da oldukça değerli bulanan ceviz bu yönüyle de kalp dostudur. Özellikle ellagic ve gallic asit antioksidantları, gereğinden fazla olduğunda tehlike yaratan kolestrolün (LDL) zararlarını engellemektedir.Omega 3 bakımından zengin olan ceviz aynı zamanda beyin sağlığımızın dostudur.
İnsan beyninin büyük bir kısmı yağdan oluşur. Beynimizin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için yapısal önemi büyük olan omega 3 burada devreye girer. Hücre membranında görev alan omega 3, beyin hücrelerimizin işlevini yerine getirebilmesi, ihtiyaçlarını alıp, metabolizma sonucu hücre dışına atılması gerekenleri atabilmesi için membrana daha esnek ve sıvı bir ortam sağlar böylece beyin hücre fonksiyonları yerine getirilmiş olur.Uykuya dalmada ve uykunun düzenlenmesinde önemli bir görevi olan melatonin cevizde bolca bulunur. Bu da cevizi iyi bir akşam yemeği yapmaktadır. Jet-lag problemi yaşayanlara, 40 yaşından sonra melatonin azaldığı için uyku problemi yaşayanlara ceviz önerilmektedir. Melatonin aynı zamanda çok iyi bir anti oksidandır.
0 yorum:
Yorum Gönder